Werken aan zorg en welzijn voor de toekomst

Dinsdag 26 september bracht het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een tweede bezoek aan de Brainport-regio op uitnodiging van gemeente Eindhoven, in samenwerking Transvorm en Coöperatie Slimmer Leven. Het innovatieve karakter van de regio is nodig in de transformatie-opgave waar zorg en welzijn voor staan. Tijdens het bezoek is besproken hoe de regio werkt aan antwoorden voor zorg en welzijn van de toekomst, als vervolg op het bezoek dat op 11 januari 2023 plaatsvond.

Innovatie

Tijdens het eerste deel van het programma kwamen ontwikkelingen rond digitale huisartsenzorg, de skillsgerichte arbeidsmarkt, veilige en betrouwbare infrastructuur voor digitale zorg en het vinden van passende thuiszorg met behulp van de Siilo-appgroepen aan bod. Passend bij het karakter van de regio presenteerde start-up Plasmacure een oplossing voor wondzorg bij diabetes II-patiënten. Ze spraken met de aanwezigen over de moeite die het kost om, ondanks een bewezen effectieve oplossing, het product aan te bieden aan een grote groep zorgorganisaties.

Samenwerking

Het tweede deel van het programma stond in het teken van het initiatief DE STAP naar gezonder en het werk in de wijk. Hoe werken gemeenten en inwoners in de buurt samen aan de zorg van de toekomst? Psysalons, Lekker in je Vel-loket en Buurttuin Gascognehof presenteerden zichzelf en gingen in gesprek over hun bijdrage aan de gezondheid in de wijk en ook waar zij tegenaan lopen.

Gedeelde energie

Tijdens het bezoek kwam naar voren dat de transformatie vraagt om een hoge snelheid van aanpassingen. Tegelijkertijd ontwikkelen wet- en regelgeving niet in dat tempo mee. Het is dus zoeken naar de ruimte die er is in de bestaande kaders en regie nemen om daar te komen waar je wilt.

De regio is in toenemende mate aan zet. Zuidoost-Brabant kenmerkt zich door samenwerking over domeinen heen. Dat kent natuurlijk ook uitdagingen. Om de bestaande initiatieven aanvullend op elkaar te laten werken bijvoorbeeld. En om acties in de wijk en het landelijke beleid goed op elkaar aan te laten sluiten. De energie in de regio voor die gezamenlijke opgave is 26 september op overtuigende wijze gedeeld met het ministerie van VWS.

Schrijf je in voor onze update

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en evenementen.

Schrijf je in