Ministerie van VWS en EZK krijgen kijkje in de e-health-keuken van de Brainport-regio

Op donderdag 24 januari bezocht een delegatie van het Miniserie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat de Brainport-regio, op uitnodiging van Coöperatie Slimmer Leven en Brainport Development. In het kader van de Nationale E-healthweek maakten zij kennis met verschillende e-health gerelateerde activiteiten bij partners in de regio.

De dag begon met een presentatie van Centrale24. Er werd afgetrapt met een introductie over de regio, de reden van het bezoek en een toelichting op de poster met e-health best practices uit de regio.

Daarna nam Centrale24 het stokje over en lichtten toe wie zij zijn, wat zij doen in de regio, welke rol zij spelen in de Regio Deal en welke uitdagingen zij tegenkomen in opschaling van hun reeds succesvol bewezen diensten en innovaties. Daarna was het de beurt aan RSZK die hun visie presenteerde op langer thuis wonen, de rol van technologie daarin en de waarde die het toevoegt voor cliënten. Verder gaven zij meer uitleg over één van hun cases daarin; de locatie Leuskenhei in Veldhoven.

Bij deze ochtend sloten naast de afgevaardigden van beide ministeries, ook een aantal personen van de gemeente Eindhoven aan, waaronder wethouder van jeugd, zorg en welzijn, armoede en inburgering, Renate Richters. Daarnaast was ook de landelijke organisatie van de Nationale E-healthweek aanwezig en een aantal andere relevante personen uit de regio.

Na de presentaties en een rondleiding bij Centrale24, verplaatste het gezelschap zich naar het Summa College om een kijkje te nemen bij Lokaal+ en SamenSlimZorgenThuis. De studenten en de oudere bezoekers vanuit de buurt van Lokaal+ hadden gezamenlijk een traditionele Brabantse koffietafel klaargemaakt voor de lunch. Daarnaast kreeg de delegatie een rondleiding door Lokaal+ en werden alle e-healthoplossingen kort toegelicht en gedemonstreerd.

In de middag sloot het gezelschap aan bij het openbare programma van het Summa College: een inspiratiemiddag voor iedereen om innoverend onderwijs zelf te ervaren. Er waren diverse innovaties aanwezig, zoals Virtual Reality, Escape Room en serious gaming, die bezoekers zelf konden ervaren. De middag werd afgesloten met een dialoog over de inzet van technologie in de zorg en het onderwijs, waarover bewindslieden van de landelijke overheid, gemeenten en provincies, docenten, studenten, wijkbewoners en afgevaardigden van zorginstellingen met elkaar in gesprek gingen. Namens het Ministerie van VWS nam ook Erik Gerritsen deel aan deze dialoog, die werd geleid door Lea Bouwmeester.