Lerend Netwerk Dementie te gast bij Rabobank Eindhoven-Veldhoven

Op donderdag 21 februari vond de eerste bijeenkomst van Lerend Netwerk Dementie van 2019 plaats. Het netwerk, dat deze sessie bestond uit 17 aanwezigen, was te gast bij Rabobank Eindhoven-Veldhoven, aan de Kronehoefstraat in Eindhoven.

Verschillende casussen

Tijdens deze leerbijeenkomst lichtten verschillende partijen hun recente ervaringen en ontwikkelingen op het gebied van dementieprojecten toe. De Rabobank trapte af door de aanwezigen meer te vertellen over wat deze bank allemaal doet voor mensen met dementie. Zo bestaat er speciale ondersteuning bij het bankieren in de vorm van persoonlijk advies, maar zijn er ook diverse fysieke hulpmiddelen die bankieren gemakkelijker moeten maken. Daarnaast hebben de medewerkers van de Rabobank ook een signalerende functie als zij vermoeden dat een klant wellicht wat meer hulp zou kunnen gebruiken op maatschappelijk vlak.

Daarna presenteerde Ellen van Lieshout haar promotieonderzoek bij GGzE en Innovate Dementia over het effect van biodynamisch licht bij mensen met dementie en mantelzorgers. Een aantal symptomen van dementie blijkt namelijk beïnvloedbaar door licht. Het eerste onderzoek liet positieve resultaten zien. Momenteel wordt er een tweede onderzoek uitgevoerd bij personen met dementie in de thuisomgeving.

De tweede casus werd gepresenteerd door Theo Stevens van de Lionsclub Best Oirschot. Zij organiseren gedurende twee jaar een grote lokale campagne over bewustwording rondom dementie bij verschillende doelgroepen. Dit doen zij onder andere door de cabine van Into Dementia naar Best en Oirschot te halen, diverse voorstellingen te organiseren, lezingen en trainingen. In 2019 worden deze activiteiten voortgezet en uitgebreid en voor daarna onderzoeken ze mogelijkheden om de campagne duurzaam door te laten gaan.

De bijeenkomst werd traditiegetrouw afgesloten met ‘een rondje langs de velden’, waarin alle aanwezigen kort vertellen waar ze zich mee bezig houden, waar ze eventueel tegenaan lopen en waar ze naar op zoek zijn.

Opzet

Lerend Netwerk Dementie Brabant organiseert vier keer per jaar een bijeenkomst. De volgende bijeenkomst staat gepland in het voorjaar. Hou de website in de gaten voor actuele data. Het doel van deze bijeenkomsten is kennis delen, ervaringen uitwisselen, ideeën opdoen en sparren met andere partijen voor wie ‘dementie’ een relevant onderwerp vormt.

De bijeenkomsten starten altijd om 14.30 uur en duren tot ongeveer  17.00 uur. Heeft u interesse om hierbij aanwezig te zijn? Stuur dan een e-mail naar  Margit Ruis (m.ruis@slimmerleven2020.com) voor meer informatie.