Innovatie in beeld: AV1-robot laat bewoners Groenhuysen bijzondere momenten meemaken

“Het is net alsof ik er echt bij ben”, verzuchtte mevrouw Van Geel afgelopen maart. Door de coronamaatregelen kon de bewoonster van woonzorgcentrum De Blomhof in Standdaarbuiten niet naar de uitvaart van haar zus. Dankzij de AV1-robot kon zij het afscheid toch bijwonen, ook al was het op afstand.

Een geboorte van een kind, een bruiloft, een jubileum maar ook een uitvaart zijn gebeurtenissen die je niet wil missen. Bewoners van woonzorgcentra kunnen niet altijd bij deze ‘Moments of Life’ aanwezig zijn. Saskia Smeekens vond dat hiervoor een oplossing gevonden moest worden. Het leverde de medewerker dagbesteding het ‘Beste idee van Groenhuysen 2017’ op.

Ontwikkeld voor kinderen

Na meerdere mogelijkheden te hebben onderzocht ontdekte het innovatieteam van Groenhuysen de AV1-robot. “De robot is in eerste instantie ontwikkeld om kinderen die niet fysiek in de klas aanwezig kunnen zijn vanuit thuis de lessen te laten volgen”, vertelt Marcella Takx, consulent communicatie bij Groenhuysen. “Na een demonstratie leek het ons een goed idee om de AV1 uit te proberen. Sinds eind december hebben we als eerste zorginstelling de robot op proef.”

AV1-robot

De AV1-robot is voorzien van een camera, een microfoon en een luidspreker. Als hij bij een gebeurtenis wordt neergezet, ziet de gebruiker op de iPad of smartphone wat de robot ziet. Met een vingerbeweging draait de camera en dus het beeld. De gebruiker hoort wat er gezegd wordt en kan ook eventueel deelnemen aan het gesprek.

Tournee langs locaties

Groenhuysen had voor de AV1 een soort tournee langs de locaties gepland, waarbij de robot zou worden gedemonstreerd en getest. Door het coronavirus is het zover niet gekomen. “Wel hebben we de AV1 twee keer ingezet bij een uitvaart. Vooral de eerste keer ging dat heel goed. Mevrouw Van Geel kon de hele ceremonie goed zien en horen”, meldt Marcella. “De bewoner die de andere uitvaart wilde volgen heeft gehoorproblemen. Voor hem was het geluid via de iPad te zacht. Daar hebben we weer van geleerd. De volgende keer sluiten we de iPad op de tv aan, dan kan het geluid harder gezet worden.”

Dankzij de AV1-robot kon mevrouw Van Geel de uitvaart van haar zus ondanks de coronamaatregelen toch volgen. Foto: Groenhuysen

Een meerwaarde

Groenhuysen heeft ook nog enkele praktische zaken te regelen. “We geven de robot mee met mensen die geen directe binding met Groenhuysen hebben. Dat moet juridisch en voor de verzekering goed geregeld zijn”, zegt Marcella. “Gelukkig kunnen we de AV1 nog verder testen. De pilot is verlengd. We hopen de robot dan ook nog in te kunnen zetten bij leuke momenten, zoals een verjaardag, een geboorte, een etentje of het afzwemmen van een kleinkind. Zo zijn er legio mogelijkheden te bedenken. We zijn zeer positief over hetgeen we tot nu toe van de robot hebben gezien. AV1 heeft echt een meerwaarde.”

Meer informatie: www.groenhuysen.nl    

 

Reeks corona-innovaties

De coronacrisis heeft in de zorg geleid tot het versneld invoeren van innovaties. Dat blijkt uit een inventarisatie die de Health Innovation School Brabant heeft uitgevoerd in samenwerking met de partners Slimmer Leven, Alles is Gezondheid en het Care Innovation Center. In een reeks artikelen wordt een greep uit de Brabantse innovaties voor het voetlicht gebracht. In deze aflevering aandacht voor de AV1-robot die Groenhuysen op proef heeft.

Schrijf je in voor onze update

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en evenementen.

Schrijf je in