Geslaagde DTW-bijeenkomst over de interactie tussen mens en technologie

Op woensdagavond 22 mei organiseerde Coöperatie Slimmer Leven samen met Máxima Medisch Centrum, Technische Universiteit Eindhoven en GGzE een avond rondom de interactie tussen mens en technologie. Na drie eerdere succesvolle edities tijdens zowel de Dutch Technology Week en de Dutch Design Week, was het nu tijd voor de vierde editie tijdens de DTW 2019.

De opkomst van technologie in de zorg brengt veel mogelijkheden. Efficiëntere, betere of goedkopere zorg lijkt in rap tempo werkelijkheid te worden. Robots die precisieoperaties kunnen uitvoeren en patiënten en artsen die niet meer op dezelfde locatie aanwezig hoeven te zijn voor een consult. Maar het verandert ook de zorgrelatie tussen patiënt en professional. Want wat betekent technologie in de zorg nou eigenlijk écht voor de behandelrelatie tussen patiënt en professional? En hoe gaat dat er in de praktijk aan toe?

Op woensdagavond namen vier professionals uit de zorg de ruim 50 aanwezigen in het BadLab mee in dit vraagstuk. Ze deelden hun ervaringen en inzichten over wanneer technologie in de zorgpraktijk wordt geïmplementeerd, wat de voor- en nadelen zijn en wat de toekomst zal brengen.

Rutger Brouwers, arts-onderzoeker bij MMC en projectleider FLOW, nam de aanwezigen mee in de wereld van telerevalidatie. Waar staan we in de ontwikkelingen en wat levert het nou op voor zowel de patiënt als professional? Vervolgens lichtten Naima Trouk en Agnes Willemse, beiden psycholoog bij GGzE, hun ervaringen met op afstand behandelen van cliënten via beeldbellen toe. Zij toonden aan dat technologie een positieve bijdrage levert aan het succes van de behandelingen. Wouter Leclercq, chirurg bij MMC, sloot de reeks presentaties af en vertelden meer over zijn ervaringen met en visie op het werken met een operatierobot.

Avondvoorzitter Janienke Sturm (Lector Mens en technologie & coördinator TEC for Society, thema Health bij Fontys Hogeschool) loodste het publiek door de avond en vertelde zelf ook meer over de wederzijdse beïnvloeding van mens en technologie. Na de afsluiting, waarin het publiek kon reageren op stellingen rondom interactie tussen mens en technologie, was het tijd voor de netwerkborrel.

Fotografie door Moormedia