Innovatie in beeld: Digitaal dagboek IC-patiënten door corona half jaar vervroegd

Patiënten op de Intensive Care worden vaak dagen tot weken in slaap gehouden. Die periode ervaren zij als een groot zwart gat en leidt regelmatig tot lichamelijke en mentale klachten. Een digitaal dagboek dat wordt bijgehouden door familie en verpleegkundigen kan deze leegte opvullen en bijdragen aan de verwerking van deze periode.

Het is op de IC’s inmiddels een algemeen gebruik dat papieren dagboeken worden bijgehouden. Het is de enige wetenschappelijk bewezen methode om het Post Intensive Care Syndroom (PICS) te voorkomen, een combinatie van lichamelijke en psychische problemen. Marc Buisse, anesthesioloog-intensivist in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, startte in 2018 een project om het gebruik van het dagboek te verbeteren. Hij kreeg daarbij hulp van Games for Health, een organisatie uit Eindhoven dat zich bezighoudt met games en oplossingen in de zorg. Het resultaat is een uniek, digitaal dagboek.

Anesthesioloog-intensivist Marc Buisse. Foto: Catharina Ziekenhuis

Virtueel dagboek

Via de app houden familieleden met elkaar een virtueel dagboek bij. “Zij kunnen op de app berichten achterlaten met tekst, foto’s, film- en geluidsfragmenten. Later kan de patiënt alles chronologisch terugbladeren. Dat maakt het verwerken van deze periode makkelijker”, licht Buise toe. “Verpleegkundigen kunnen alleen in het dagboek schrijven. Zij geven dagelijks updates. Zo blijft de familie ook tijdens de IC-periode op de hoogte van de situatie van hun naaste.”

Foto: Catharina Ziekenhuis

Internationale versie

Het digitale dagboek zou eigenlijk in oktober dit jaar gelanceerd worden op een congres voor zorgprofessionals, maar is door de uitbraak van het COVID-19-virus versneld in gebruik genomen. Tijdens de coronacrisis was het bezoek van familie en vrienden op de IC ernstig beperkt. Daardoor was het bijhouden van een papieren dagboek lastig. Op 6 april is dan ook de digitale versie gelanceerd. Het bleek een enorm succes. Verschillende ziekenhuizen in Nederland toonden belangstelling en hebben de app inmiddels in gebruik genomen. Het idee van Marc Buise is bovendien opgepakt door Teachleap.nl, de non-profitorganisatie van prins Constantijn. Het digitale dagboek krijgt nu ook een internationale versie.

Meer informatie: www.post-ic.nl

Reeks corona-innovaties

De coronacrisis heeft in de zorg geleid tot het versneld invoeren van innovaties. Dat blijkt uit een inventarisatie die de Health Innovation School Brabant heeft uitgevoerd in samenwerking met de partners Slimmer Leven, Alles is Gezondheid en het Care Innovation Center. In een reeks artikelen wordt een greep uit de Brabantse innovaties voor het voetlicht gebracht. In dit artikel aandacht voor het digitale Post-IC dagboek van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Schrijf je in voor onze update

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en evenementen.

Schrijf je in