TU Eindhoven te gast bij BNR: Alliantie moet hart en vaatziekten gaan voorkomen

Gisterenavond was Carmen van Vilsteren, Directeur Strategic Area Health bij de Technische Universiteit Eindhoven, een van de founding mothers van e/MTIC en bestuurslid van Coöperatie Slimmer Leven te gast bij het programma Beter van BNR Nieuwsradio. Zij sprak daar onder andere over de Dutch CardioVascular Alliance.

 

Hieronder is het artikel van BNR terug te lezen en de uitzending terug te luisteren.

 

Dagelijks overlijden ruim 100 mensen aan de gevolgen van een hart- of vaatziekte. Dit soort ziekten moeten eerder worden opgespoord en de oplossingen moeten sneller worden ontwikkeld én naar de patiënt gebracht. Daarom is op initiatief van de Hartstichting de Dutch CardioVascular Alliance (de DCVA) opgericht.

De DCVA wil ervoor zorgen dat in 2030 het aantal chronisch zieken en doden als gevolg van hart- en vaatziekten met een kwart is verlaagd. Daarvoor heeft de in september opgerichte alliantie minimaal 1 miljard euro nodig. En om dat geld te mobiliseren moet er meer worden samengewerkt met de industrie.

Onze gasten

Carmen van Vilsteren, Directeur Strategic Area Health bij de Technische Universiteit Eindhoven. En een van de founding mothers van e/MTIC – het Eindhoven Medtech Innovation Centre.

John Kastelein, hoogleraar genetische aspecten van vasculaire aandoeningen, Amsterdam UMC

Pioniers in de zorg

De lichaamstaal van mensen is uitsluitend te begrijpen als je gebaren, houding, ogen en beweging van iemand visueel herkent. Dat geldt voor mens én computer. Geautomatiseerde visuele monitoring die kan identificeren wat mensen in videobeelden aan het doen zijn, bestond nog niet.

In zijn oratie over video-intelligentie gaf Cees Snoek, hoogleraar Intelligent Sensory Information Systems aan de UvA, op vrijdag 14 december een preview van software die lichaamstaal kan herkennen in bewegend beeld.

 

LUISTER HIER DE UITZENDING TERUG