Start-up zorgt voor levensechte simulatietrainingen: ‘Ik moet iets doen anders gaat de patiënt dood’

Rode vlekken in het gezicht en een bemoeilijkte ademhaling na een allergische reactie. De patiënt is in nood. Moet de arts of verpleegkundige adrenaline toedienen of volstaat een paracetamol? Van paracetamol knapt de patiënt niet op. Gelukkig kan hij niet overlijden, want hij is niet echt. Het gaat om een realistische simulatietraining van TrueSim. TrueSim maakt met app simulatietraining voor artsen en verpleegkundigen levensecht.

 

Rode vlekken

De start-up in Best heeft een app ontwikkeld waarmee studenten die een opleiding in de gezondheidszorg volgen of artsen en verpleegkundigen die al in de praktijk werkzaam zijn een levensechte simulatietraining kunnen volgen. ,,Bij de huidige trainingen zien ze alleen een pop, maar geen uiterlijke kenmerken van het ziektebeeld”, zegt medeoprichter Jasen Hashem. ,,Cursisten kunnen zich daarom niet inleven in een casus”, vult Pieter Tegelaers, ook medeoprichter, aan. ,,Een begeleider zegt dat de patiënt grauw wordt, paarse lippen of rode vlekken krijgt. Maar waar dan precies en hoe groot en hoe rood zijn die vlekken dan? Dat moeten ze zelf inbeelden. Dat kan ervoor zorgen dat ze in werkelijkheid de situatie niet direct herkennen.”

Hashem verzorgt simulatietrainingen bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en zag waar artsen en verpleegkundigen tegenaan liepen. ,,Het was niet realistisch genoeg, terwijl de training ze moet voorbereiden op echte situaties.” Daarom zocht hij contact met Tegelaers, met wie hij eerder samenwerkte op de afdeling Intensive Care van het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven.

,,Samen ontwikkelden we een app”, legt Tegelaers uit. ,,Het werkt met een augmented reality-bril. Die bril bestond al, maar wij hebben samen met een augmented reality-ontwikkelaar software ontwikkeld waardoor we de bril kunnen gebruiken voor een realistische simulatietraining. Met de bril op verschijnt over een vooraf bepaald object waar je naar kijkt een hologram, in dit geval over een pop. Er speelt zich een bepaald scenario, ziektebeeld af. Zo worden bijvoorbeeld de vlekken in zijn gezicht zichtbaar. Daardoor wordt de training levensecht. Een van de gebruikers bij een test reageerde al: ‘Ik moet iets doen anders gaat de patiënt dood.’”

 

TrueSim won in juni de Nationale Zorginnovatieprijs, nadat het eerder de Brainport voorronde had gewonnen. Deze voorronde werd georganiseerd door Slimmer Leven.

 

,,De titel zorgt voor erkenning en opent deuren”, geeft Tegelaers aan. ,,We krijgen professionele begeleiding en diverse ziekenhuizen hebben interesse getoond, zoals het Elkerliek in Helmond. Alleen moeten we ons product eerst verder ontwikkelen. Om dat proces te versnellen zoeken we investeerders. We hebben nu een demo en zo’n tachtig scenario’s voor andere ziektebeelden klaarliggen.”

 

Hartaanval

Een aantal scenario’s wordt op korte termijn verder uitgewerkt, zoals een hartaanval, longontsteking en een hersenbloeding. ,,Dat zijn ziektebeelden die regelmatig voorkomen en die we ook gebruiken bij huidige trainingen. We willen de herkenbaarheid van de symptomen vergroten”, vertelt Hashem. Rond de jaarwisseling moet een pilot bij het Erasmus Medisch Centrum van start gaan. ,,Als dat goed verloopt, kunnen we een CE- en NEN-keurmerk aanvragen”, zegt Tegelaers. ,,Vervolgens kunnen we de markt op.”

Doel van het tweetal is om het leerrendement van simulatietrainingen te vergroten, zodat artsen en verpleegkundige situaties in het echt beter herkennen. ,,Bijkomend voordeel is dat je minder dure simulatoren nodig hebt en dat je voortaan op ieder moment kunt trainen”, geeft Tegelaers aan. ,,Bij de huidige trainingen worden artsen en verpleegkundigen van het bed afgehaald. Terwijl ze met de TrueSim tijdens een rustig moment op de afdeling kunnen oefenen. Zo kunnen ze hun klinische blik trainen.”

Bron: ED

Schrijf je in voor onze update

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en evenementen.

Schrijf je in