SOULMATE zet eerste stappen richting mobiliteitsoplossing voor 65-plussers

Het project SOULMATE richt zich op de mobiliteit van 65-plussers en heeft als doel een geïntegreerde mobiliteitsoplossing voor 65-plussers te ontwikkelen. Om dit doel te bereiken zijn de afgelopen week de eerste stappen gezet: twee workshops werden georganiseerd, waarin 65-plussers hun ervaringen met reizen deelden en hun mening gaven over verschillende technologieën.

De eerste workshop vond op 5 juli plaats in wijkcentrum ’t Brandpunt in Helmond. Zes 65-plussers vonden hun weg naar zaal ‘Stepekolk’ in het wijkcentrum. Gedurende de hele workshop werden de vier aanwezige projectmedewerkers van SOULMATE overladen met verhalen en anekdotes over reizen. Dit liep uiteen van reizen met de fiets waarbij je makkelijk rond kan kijken, tot aan gezellige autoritjes met een ziek familielid, tot aan treinreizen met lawaaierige medereizigers. Alle belangrijke én lastige zaken tijdens het reizen werden in kaart gebracht met de enthousiaste deelnemers.

Dinsdag 10 juli werd de tweede workshop in dorpshuis Valentijn in Sterksel gehouden. Vier deelnemers waren aanwezig en vertelden uitgebreid over reizen met de trein, de buurtbus en het dorpsinitiatief dat mensen bijvoorbeeld naar de plaatselijk supermarkt brengt. De deelnemers uit Sterksel vonden snelheid en gemak een belangrijke voorwaarde voor hun reis. Ook werd duurzaamheid benoemd; twee deelnemers rijden al in een elektrische auto. Met technologie waren de meesten bekend door eerdere deelname aan testen met technologie. Alle deelnemers hadden dan ook een noodknop of snelkoppeling naar noodnummers op hun telefoon, en waren bekend met monitoring.

In Oostenrijk en België zijn soortgelijke workshops gehouden. Alle informatie uit deze workshops wordt geanalyseerd door twee partners binnen SOULMATE, en zal resulteren in een blauwdruk voor een technologie die ouderen kan ondersteunen bij het maken van reizen. Dit eerste idee zal in de volgende ronde workshops in augustus bekeken en bekritiseerd worden met 65-plussers. Mocht u deel willen nemen, dan kunt u contact opnemen met Margit Ruis via m.ruis@slimmerleven2020.com.