Online werkbezoek HIS Brabant: Volckaert

De deelnemers van Health Innovation School (HIS) Brabant zijn uitgenodigd voor een bezoek aan zorgorganisatie Volckaert. In verband met het coronavirus vond het werkbezoek digitaal plaats. De deelnemers werden met name geïnformeerd over het samenwerkingsverband Anders Werken in de Zorg. Dertien organisaties proberen door samen te werken de inzet van innovatieve technologieën in de zorg te versnellen. Niet omdat het anders kan, maar omdat het anders moet.

 

Volckaert is een organisatie voor cliënten met een complexe zorgvraag. Volckaert heeft drie locaties in Oosterhout en een grote locatie, plus hospice, in Dongen. Iedere locatie heeft zijn eigen karakter. Bij Volckaert kunnen cliënten met dementie of lichamelijke aandoeningen wonen, maar ook kortdurend verblijven of revalideren. Daarnaast is de organisatie gespecialiseerd in palliatieve zorg.

 

Dertien zorgorganisaties delen kennis en ervaring
Tijdens het werkbezoek werd Anders Werken in de Zorg nader toegelicht. Hierin werken dertien zorgorganisaties uit West-Brabant samen op het gebied van zorginnovatie. Kennis en ervaring worden gedeeld in negen werkplaatsen. Inmiddels heeft Anders Werken in de Zorg negentien technologieën geïmplementeerd. Een daarvan is de WOLK. Deze heupairbag bevat sensoren die 500 keer per seconde iedere beweging monitoren en een val herkennen. Voordat de drager de grond raakt, wordt een airbag opgeblazen rond de heup, zodat de val zacht is. Een andere innovatie is een Augmented Reality bril die een persoon koppelt aan het juiste medicijn door middel van gezichtsherkenning en het scannen van een barcode. Samen met tanteLouise gaat Volckaert het prototype van deze bril testen.

 

Leerzaam
Mariëlle Durieux van Bas van de Goor Foundation vond het een interessante en leerzame ochtend. “Wat ik vooral leerzaam vond is dat men heel goed heeft gekeken naar problemen op de werkvloer en op welke manier een innovatie of technologie hierin een oplossing kan bieden. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog niet helder heb welk probleem onze gekozen doelgroep nu eigenlijk ervaart als het gaat om leefstijl. Kortom, weer terug naar de tekentafel en dit nog beter uitdragen binnen onze doelgroep”, zegt de deelnemer van HIS Brabant. “Ik vind de werkbezoeken tot nu toe echt heel inspirerend om te volgen. Ze geven richting aan wat we aan het doen zijn binnen de HIS”.

 

De volgende werkbezoeken van HIS Brabant vinden in november plaats bij GGzE en Prisma en Butterfly Effect.

Schrijf je in voor onze update

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en evenementen.

Schrijf je in