Innovatie in beeld: Surplus maakt contact mogelijk door creatieve oplossingen

De beperkingen in de strijd tegen het coronavirus troffen de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen extra hard. Ruim drie maanden werden de woonzorgcentra afgesloten van de buitenwereld. In die periode mochten de bewoners het complex niet verlaten en geen bezoek ontvangen. Om toch contact te hebben met partner, familie en vrienden bedacht Surplus een aantal creatieve oplossingen.

Surplus heeft dertien woonzorglocaties in de gemeenten Breda, Moerdijk en Drimmelen. Eén van de eerste middelen die werden ingezet om tijdens de lockdown toch contact te hebben was de Babbelbox. “Tegen de zijkant van onze gebouwen plaatsten we een grote tent voor een groot raam. In de tent zat de familie beschut en droog en aan de andere kant van het glas nam de bewoner binnen plaats. Via het raam konden ze elkaar zien en via de telefoon met elkaar praten. Niet ideaal, maar wel een goed alternatief”, vertelt Vincent Overmeer, manager thuiszorg bij Surplus.

De tot babbelbox omgebouwde paardentrailer. Foto: Surplus

Paardentrailer
Elisabeth in Breda is een van de woonzorgcentra waar de babbelbox werd ingezet. “Aan beide kanten van het raam hadden we een tafel geplaatst. Deze was zo ingericht dat je het gevoel kreeg alsof je aan één tafel zat”, aldus Vincent. “De tent in Breda is een keer kapot gewaaid. Een creatieve en bewogen ondernemer kwam daarop met een oplossing. Hij heeft een grote paardentrailer die hij ombouwde tot een contacttrailer. In het midden plaatste hij een wand met aan beide kanten een tafel en een telefoon. Aan de kant waar de bewoners instapten lag de oploopplank, zodat ook mensen met een rolstoel naar binnen konden.”

Buitenbingo
Door de beperkingen moesten de bewoners veel activiteiten missen. Toch werd bij Surplus bingo gespeeld. “Op locaties met een binnentuin speelden we buitenbingo. De bewoners zaten heerlijk op het balkon met de bingokaarten op schoot, terwijl de nummertjes in de tuin via grote luidsprekers werden opgesomd”, licht de manager toe. “In diezelfde binnentuin vonden ook optredens plaats. De bewoners en het personeel vonden dat fantastisch.”

Babyfoons
Een creatieve oplossing werd eveneens gevonden voor de bewoners die corona hadden of mogelijk besmet waren met het virus. “Zij werden verzorgd in een geïsoleerde kamer. Voor bewoners met cognitieve problemen was het best verontrustend als het personeel in een beschermend pak binnen kwam. Daarom hebben we vijf babyfoons met beeldverbinding aangeschaft. Die kun je overal in de kamer plaatsen en zien hoe het met de bewoner gaat. Je hoeft dan niet met alle beschermingsmiddelen naar binnen voor een controlemoment. Uiteraard hebben we hiervoor wel toestemming gevraagd aan de familie”, meldt Vincent. “Die babyfoons blijven we zeker gebruiken. Je kunt ze overal en snel inzetten.”

Dankzij de slimme bril konden opleidingen toch afgetoetst worden. Foto: Surplus

Google Glass
Een andere innovatie, de Google Glass, zette Surplus in voor de medewerkers die een opleiding volgen. “De afgelopen periode moesten veel opleidingen afgetoetst worden. Normaal gesproken loopt de docent met de student mee, maar dat kon nu niet. Via de slimme bril konden de leermeesters toch meekijken. Zo hebben we ons op verschillende manieren aangepast aan de nieuwe werkelijkheid.”

Meer informatie: www.surplus.nl

 

Reeks corona-innovaties

De coronacrisis heeft in de zorg geleid tot het versneld invoeren van innovaties. Dat blijkt uit een inventarisatie die de Health Innovation School Brabant heeft uitgevoerd in samenwerking met de partners Slimmer Leven, Alles is Gezondheid en het Care Innovation Center. In een reeks artikelen wordt een greep uit de Brabantse innovaties voor het voetlicht gebracht. In deze aflevering aandacht voor de creatieve oplossingen die Surplus op haar locaties heeft toegepast om de bewoners toch contact te laten houden met naasten.

Schrijf je in voor onze update

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en evenementen.

Schrijf je in