Innovatie in beeld: Kleurrijke ansichtkaarten promoten cliëntenportaal en -servicepunt

In coronatijd hebben thuiswerken en online vergaderen een enorme vlucht genomen. Cliënten van GGZ WNB kunnen dankzij het portaal MijnGGZWNB thuis werken aan hun psychisch herstel. Ervaringsdeskundigen bieden daarnaast telefonisch een luisterend oor. Mogelijkheden waar de afgelopen maanden veel gebruik van is gemaakt en die met kleurrijke ansichtkaarten onder de aandacht zijn gebracht.

De GGZ in Westelijk Noord-Brabant kent al enkele jaren MijnGGZWNB.nl. Het portaal biedt cliënten onder andere een agenda met hun afspraken en de mogelijkheid om berichten te sturen naar de behandelaar. Aan de hand van eHealth-modules kan online gewerkt worden aan de behandelingen, alleen of samen met de behandelaar of een naaste.

Cliëntservicepunt

Met de ervaringsdeskundigen is onlangs een cliëntservicepunt opgezet. Dat punt is elke werkdag bereikbaar. “Cliënten kunnen bellen met vragen over MijnGGZWNB, maar ook als zij behoefte hebben aan een praatje. De ervaringsdeskundigen bieden graag een luisterend oor”, vertelt Jenny Jansen, adviseur zorgkwaliteit en innovatie bij GGZ WNB. “Zeker in een tijd waarin fysiek contact moeilijk was, is zo’n servicepunt extra belangrijk.”

Ansichtkaart

Het coronavirus maakte het extra lastig om het nieuws over het servicepunt bij de cliënten te krijgen. “Mails verdwijnen snel in de prullenmand en brieven raken kwijt. Daarom kwamen we op een ansichtkaart. Die bewaar je wat makkelijker dan een brief. We hebben de informatie op een leuke manier overzichtelijk gemaakt met kleuren en icoontjes. Aan de ene kant staat onze mascotte en virtuele cliënt Roos met de belangrijkste pluspunten van MijnGGZWNB.nl. Op de achterzijde vinden de cliënten informatie over het servicepunt en waar ze moeten zijn voor technische problemen met MijnGGZWNB.nl en zorggerelateerde vragen”, legt Jenny uit.

Nieuwe initiatieven

In totaal zijn ruim 4600 ansichtkaarten verstuurd. “We hopen dat cliënten hun kaart bewaren, dan hebben ze altijd de belangrijkste informatie bij de hand”, zegt de adviseur. “De kaart is positief ontvangen. We zien dat zowel het portaal als het servicepunt steeds vaker wordt gebruikt. De coronamaatregelen hebben grote nadelen, maar ook ruimte geboden aan nieuwe initiatieven. Je ziet dat processen ineens sneller verlopen. We zijn blij dat we dit cliëntservicepunt samen in korte tijd hebben kunnen opzetten, zodat we cliënten nu een extra mogelijkheid bieden voor ondersteuning in hun herstelproces.”

Meer informatie: GGZWNB.nl

 

Reeks corona-innovaties

De coronacrisis heeft in de zorg geleid tot het versneld invoeren van innovaties. Dat blijkt uit een inventarisatie die de Health Innovation School Brabant heeft uitgevoerd in samenwerking met de partners Slimmer Leven, Alles is Gezondheid en het Care Innovation Center. In een reeks artikelen wordt een greep uit de Brabantse innovaties voor het voetlicht gebracht. In deze aflevering aandacht voor de ansichtkaart van GGZ WNB met informatie over het cliëntenportaal en het cliëntenservicepunt.

Schrijf je in voor onze update

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en evenementen.

Schrijf je in