Innovatie in beeld: Bravis monitort coronapatiënten met slimme pleister
Het Bravis ziekenhuis in Roosendaal en Bergen op Zoom gebruikt innovatie om de kwaliteit van zorg te verhogen en tegelijk de werklast van het personeel te verlagen. Een mooi voorbeeld van technische vernieuwing is de Biosensor van Philips. Dankzij deze ‘slimme pleister’ kunnen patiënten op eenvoudige wijze continu gemonitord worden. De Biosensor bleek ook een uitkomst te zijn voor coronapatiënten.
Teamleider Diana Kodde van acuut/complex legt de werkwijze van de Biosensor uit aan een patiënt. Foto: Bravis ziekenhuis
Vanaf begin dit jaar wordt de slimme pleister gebruikt op de chirurgische afdeling en toegepast op patiënten die een grote buikoperatie hebben ondergaan. Door deze ervaringen ontstond het idee om de Bionsensor eveneens in te zetten voor coronapatiënten die verpleegd werden op de cohortafdelingen. “De situatie van deze patiënten kan onvoorspelbaar verslechteren. Dankzij de nieuwe technologie kunnen we hun ademhaling en hartslag continu monitoren”, vertelt zorgmanager Marcel Swijnenburg. “Het implementeren van de Biosensor voor de coronapatiënten is binnen drie weken gerealiseerd door een team technici, Philips en verpleegkundigen. Een enorme prestatie die mede gerealiseerd kon worden door de ervaringen op de chirurgische afdeling.”
Continu gemonitord
Teamleider Diana Kodde van acuut/complex heeft ruime ervaring met de Biosensor. Zij zag meteen de toegevoegde waarde voor coronapatiënten. “De verpleegkundigen controleren drie keer per dag nauwgezet de situatie van de patiënt. Met de Biosensor worden de ademhaling en de hartslag continu gemonitord. Stel dat de situatie van de patiënt tussendoor verslechtert, wat bij het coronavirus mogelijk is, en die situatie houdt tien minuten aan, dan krijgt de verpleegkundige een signaal op de telefoon en kan ingrijpen”, legt Diana uit.
De Biosensor van Philips.
Elke minuut
De Biosensor bestaat uit een pleister en een kastje dat de meetwaardes ontvangt. De pleister wordt bij de patiënt op of onder de borst geplakt en geeft de waardes af naar het kastje dat bij het bed staat. Vanuit daar worden de gegevens elke minuut naar het programma op de computer en de telefoon gestuurd.
Het Bravis ziekenhuis wil in de toekomst de Biosensor ook inzetten op de longafdeling en mogelijk bij andere patiënten die herstellen van een operatie.
Meer informatie: www.bravisziekenhuis.nl
Reeks corona-innovaties
De coronacrisis heeft in de zorg geleid tot het versneld invoeren van innovaties. Dat blijkt uit een inventarisatie die de Health Innovation School Brabant heeft uitgevoerd in samenwerking met de partners Slimmer Leven, Alles is Gezondheid en het Care Innovation Center. In een reeks artikelen wordt een greep uit de Brabantse innovaties voor het voetlicht gebracht.