“Data delen maakt zorg efficiënter en goedkoper”

We kunnen er niet onderuit en moeten dat ook niet willen: het delen van data gaat de zorg enorm helpen. Dat is de hoopgevende conclusie die getrokken kan worden uit het webinar ‘ZORGeloos Data Delen?’ dat donderdag 10 juni te volgen was. Met de interactieve presentatie toonden de organisatoren MindLabs, Slimmer Leven en het Care Innovation Center aan wat de mogelijkheden, onmogelijkheden en voorwaarden zijn van veilig en verantwoord data delen.

 

Kijk hier het volledige Webinar terug:

 

 

Dagvoorzitter Cindy de Koning leidde op professionele wijze de diverse gesprekken vanuit de studio van Fontys Hogeschool Journalistiek. Allereerst gaf Marjolein de Jong, voorzitter Raad van Bestuur van Groenhuysen en bestuurslid van het Care Innovation Centerm aan waar zorgorganisaties mee worstelen. Daarbij werd een concreet voorbeeld getoond in een filmpje omtrent het voorkomen van vallen. “Uit verschillende innovaties komen veel data naar voren. Het zou mooi zijn als we deze data bij elkaar kunnen brengen om zodoende valincidenten te voorkomen”, aldus Marjolein.

Cindy de Koning (r) in gesprek met Marjolein de Jong. 

 

De mens blijft altijd nodig
Eric Postma gaf aan dat het combineren van al die data eigenlijk vrij gemakkelijk is. Op basis van die combinatie kunnen aanbevelingen en voorspellingen gemaakt worden. De full professor in AI van Tilburg University en lid van MindLabs stelde wel dat de mens altijd nodig blijft. “Wij hebben wereldkennis om patronen te herkennen, een computer niet. Kunstmatige Intelligentie kan wel op basis van metingen, historie en gegevens een analyse maken, maar een arts blijft altijd nodig om de diagnose te stellen. De arts verdwijnt niet, maar zijn rol wordt anders. Hij gaat meer gebruikmaken van technologie om een diagnose te stellen. Het gebruik van wearables (draagbare technologie) gaat de norm worden”, verwacht Eric. “Het delen van data maakt de zorg efficiënter en goedkoper.”

Eric Postma verwacht dat het gebruik van wearables de norm gaat worden. 

 

Veilig opslaan van data
Al die data moeten ook ergens opgeslagen worden. De oplossing daarvoor is de Personal Health Record (PHR), oftewel de Persoonlijke GezondheidsOmgeving (PGO) in het Nederlands. “Hierbij worden niet alle zorgsystemen aan elkaar gekoppeld”, vertelde programmanager Pieter van Gorp van Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute (EAISI) – TU/e, lid van Slimmer Leven. “Nee, alle data worden via standaarden en veiligheidsprotocollen door organisaties gedeeld met de burger en met de zorgprofessional die daartoe gemachtigd is. Dit moet zich niet beperken tot landsgrenzen, zodat jouw gegevens overal ter wereld beschikbaar zijn. De infrastructuur moet zo ingericht zijn dat de data alleen de cloud verlaten als het veilig is.”

Pieter van Gorp vindt dat het delen van data zich niet tot landsgrenzen moet beperken.

 

Privacy ingebouwd in technologie
In Brabant wordt gewerkt aan een netwerk voor veilige data-uitwisseling, los van het internet. Gido ten Dolle, programmadirecteur Economie en Europa van de provincie Noord-Brabant, vertelde dat de BrabantRing klein is begonnen, maar dat het uiteindelijk uitgerold wordt over heel de provincie en gecombineerd kan worden met andere netwerken. Het maakt dataverkeer veiliger en goedkoper.
Colette Cuijpers, associate professor Law & Technology aan Tilburg University en lector Recht en Digitale Technologie JHS Avans – Fontys, ging nog wat dieper in op de veiligheid. “Als het recht op privacy is ingebouwd in de technologie, dan is het niet te negeren. In een woonwijk mogen we maximaal 30 km/uur rijden. Dankzij de drempels gebeurt dat ook”, gaf ze als voorbeeld. “Het begint bij onszelf. Wij moeten bewust zijn welke data we delen en met wie.” Een andere aanbeveling die naar voren kwam is een loket waar mensen terecht kunnen met alle vragen op het gebied van data delen.
Tot slot benadrukte Gido nog dat zorg vooral gaat om aandacht krijgen van een écht iemand. “De juiste combinatie vinden van mens en machine is dan ook een belangrijk doel.”

Het delen van data blijft de komende jaren hoog op de agenda van zorginstellingen staan. Dankzij technologische ontwikkelingen worden de systemen veiliger en makkelijker in gebruik. Daar profiteert niet alleen de zorg, maar iedereen van.

 

‘ZORGeloos Data Delen?’ maakt deel uit van een reeks webinars, georganiseerd onder de vlag van Health Innovation Brabant.

Schrijf je in voor onze update

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en evenementen.

Schrijf je in