CrossCare 2.0 van start: financiële en zorgproeftuinondersteuning van innovaties in zorg en welzijn

CrossCare is een grootschalig Europees programma waarbij acht Vlaamse en Nederlandse zorgproeftuinen de ontwikkeling van nieuwe zorginnovaties in Vlaanderen en Nederland financieel en inhoudelijk ondersteunen.

In het eerste succesvolle CrossCare-project (2016-2021) ondersteunden Vlaamse en Nederlandse zorgproeftuinen 30 zorginnovaties. Op woensdag 17 mei 2023 heeft INTERREG Vlaanderen-Nederland de opvolger ‘CrossCare 2.0’ goedgekeurd. CrossCare 2.0 gaat in de komende drie jaar verder op de ingeslagen weg en gaat opnieuw de ontwikkeling en implementatie van innovaties in de zorg- en welzijnssector faciliteren.

Enerzijds kunnen bedrijven/zorgorganisaties die innovaties ontwikkelen financiële steun uit het ‘CrossCare-innovatiefonds’ ontvangen. Deze steun kan oplopen tot €100.000 per organisatie. Anderzijds ondersteunen zorgproeftuinen langs beide zijden van de grens de geselecteerde bedrijven/zorgorganisaties ook door innovaties te demonstreren/testen/evalueren met eindgebruikers. De zorgproeftuinen zijn expert in co-creatie en live testen met zorggebruikers en zorgprofessionals in hun eigen leef- en werkomgeving. Zij stellen die expertise in dit project gratis ter beschikking.

CrossCare bestaat uit acht zorgproeftuinen:

  • Vlaanderen: LiCalab/Thomas More Kempen (provincie Antwerpen), Zorglab Aalst (provincie Oost-Vlaanderen), Happy Aging/In4care (provincies Limburg en Vlaams-Brabant) en Eerstelijnszone Brugge in samenwerking met de POM-West-Vlaanderen (provincie West-Vlaanderen).
  • Nederland: Care Innovation Center, Coöperatie Slimmer Leven en Brainport Development (provincie Noord-Brabant), Zuyd Hogeschool/EIZT (provincie Limburg) en HZ University of Applied Sciences (provincie Zeeland).

De eerste CrossCare-oproep voor bedrijven/zorgorganisaties die een concrete zorginnovatie willen uitwerken, verwachten we dit najaar. Wil je alvast meer informatie over deze oproep? Neem dan contact op met Glenn Weyers, projectmanager bij LiCalab (glenn.weyers@thomasmore.be).

Het project krijgt 4 miljoen EUR Europese subsidies vanuit INTERREG Vlaanderen-Nederland. 

Schrijf je in voor onze update

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en evenementen.

Schrijf je in