Contact maken dankzij het VITA beleefkussen

Afgelopen zomer vond een eerste veldstudie plaats met het VITA beleefkussen, ontworpen om contact te maken met mensen met dementie. Het VITA beleefkussen produceert persoonlijke geluiden en muziek op basis van aanraking. Deze studie vond plaats op locatie Ekelhof van Zorgorganisatie Archipel en locatie Eldenstaete van organisatie Pleyade in kader van het ‘Everyday Sounds of Dementia’ project. In dit project exploreren onderzoekers van de TU/e en Tranzo de rol van alledaagse geluiden in het leven van mensen met dementie.

VITA Beleefkussen

Muziek en geluiden kunnen positieve reacties teweegbrengen bij mensen met dementie. VITA is een beleefkussen waarmee mensen met dementie persoonlijke muziek of betekenisvolle geluiden kunnen afspelen. Door je hand op een van de vlakken van het kussen te leggen, speelt VITA muziek en geluiden af die herinneringen of positieve emoties kunnen oproepen. VITA is ontwikkeld door het Pleyade Innovatie Team, een samenwerking tussen de TU Eindhoven, Pleyade, Holland Art Group, BENDE Rotterdam en Interactive Matter.

Resultaten
De studie toont aan hoe geluid een middel kan zijn om op een non-verbale manier contact te leggen met mensen die in late fase van dementie zijn. Geluid is niet een universele oplossing om probleemgedrag en symptomen te verbeteren, maar een hulpmiddel om een betekenisvolle ervaring te geven tijds de dagelijkse zorg. Zo kan het persoonlijke herinneringen van vroeger opwekken, maar ook nieuwe mogelijkheden bieden voor verkenning en nieuwe ervaringen.

Het driejarig project ‘Everyday Sounds of Dementia’ is onderdeel van het Create Health-programma van ZonMW.

Schrijf je in voor onze update

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en evenementen.

Schrijf je in