Use case ‘Aan de slag met mijn bloeddruk’ in de huisartsenzorg

In de huisartsenzorg zit een grote groep chronisch zieken die via ketenzorgprogramma’s worden gemonitord. Vanuit de NHG zijn hier protocollen voor opgezet, welke veelal door de praktijkondersteuners in de huisartsenpraktijk worden uitgevoerd. Een deel van deze chronisch zieken hebben een stabiel ziektebeeld, maar worden desalniettemin jaarlijks op de huisartsenpraktijk verwacht voor wat standaard controles.

Eén zo’n groep bevindt zich in de VVR populatie; patiënten met een verhoogde bloeddruk waar ze medicatie voor slikken. Deze worden in principe preventief gemonitord, om te voorkomen dat er hart- en vaatziekten wordt ontwikkeld. Dit is een groep die jaarlijks voor standaard controles naar de praktijk komt, maar die eigenlijk prima op afstand gemonitord zou kunnen worden.

Dat is de reden dat er landelijk meerdere zorggroepen aan de slag zijn gegaan met programma’s als ‘Aan de slag met mijn bloeddruk’ voor deze doelgroep.

Het doel is enerzijds meer regie bij de patiënt stimuleren over zijn/haar gezondheid en anderzijds (op termijn) meer tijd voor de complexere patiënten in de praktijk te creëren.

 

Aanpak

Met een projectgroep bestaande uit de kadersarts CVRM en Coördinator intergrale zorg hebben we het digitale zorgprogramma vormgegeven en in verschillende settings toegelicht. Er waren al snel een aantal praktijken geïnteresseerd in deelname en begin 2023 is de pilot gestart. Het programma ‘Aan de slag met mijn bloeddruk’ ziet er als volgt uit:

  • 4x per jaar meten patiënten hun bloeddruk, gewicht en hartfrequentie en geven dit door via de Spreekuur.nl app
  • Jaarlijks ontvangen ze een digitale vragenlijst die zij invullen en retourneren
  • Jaarlijks prikken patiënten lab
  • 4x per jaar ontvangen patiënten een nieuwsbrief over leefstijl met daarin tips en handige apps.

 

De uitslagen van bovenstaande items zijn de ingrediënten voor de digitale jaar controle. De praktijkondersteuner ziet de uitslagen in VIP Live staan en beoordeeld deze. Digitaal wordt de controle teruggekoppeld aan de patiënt incl. eventueel leefstijladvies. Zo hoeft de patiënt niet meer naar de praktijk te komen voor de jaar controle en kan de praktijkondersteuner dit op afstand doen.

 

Huidige stand van zaken

Er zijn 13 deelnemende praktijken (incl. buurtregio NEO) met ca. 300 deelnemende patiënten in totaal. Momenteel zitten we in de evaluatiefase:

  • Er vindt een evaluatiebijeenkomst plaats met zorgverleners
  • Er is een patiënttevredenheidsvragenlijst verstuurd (66% respons)
  • Er wordt een spiegelbijeenkomst samen met Zorgbelang georganiseerd voor patiënten.

Schrijf je in voor onze update

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en evenementen.

Schrijf je in